Lai uzturs kļūtu par zālēm, bet par uzturu lai nekļūtu zāles ...




Mūsdienu autori, rakstot par dziedniecības tēmām, liekas, jau krustām šķērsām izpētījuši jautājumus, kas skar auru, čakras, psihoenergoinformatīvās aizsardzības paņēmienus, mantras, mandalas, pat astrālos ceļojumus u.c. Taču eksistē kāda sfēra, kuras svarīgumu nav iespējams pārvērtēt, jo tā ir aktuāla pastāvīgi: uzturs! Šajā pat sakarā nevar palaist garām arī sekojošo: jūs jau droši vien pamanījāt, ka pēdējos gados nāca klajā fantastiskas publikācijas un filmas par ūdeni. Bet šo vairāku slavenu zinātnieku atklājumi parādīja ļoti specifisku, pasaules līmeņa paradoksālu fenomenu – ūdens sastāda ¾ mūsu organisma, bet to mēs praktiski nepazīstam... Mēs neizprotam 75%, tātad – absolūtu sava organisma vairākumu

Ņemot vērā plašo ūdens bioķīmisko sastāvu un tā milzīgo nozīmi visu dzīvo būtņu attīstībā, ir likumsakarīgi to tik pat labi pieskaitīt pie ēdieniem. Protams, varam ar abām rokām piekrist autoriem, kuriem pieder uzstādījums: „Jūs neesat slimi. Jūs vēlaties dzert.” Tātad gandrīz neapšaubāmi varam secināt, ka lielākā daļa mūsu fizioloģisko funkciju būs veselas, ja mēs individuālā kārtībā...pareizā laikā pareizā vietā dzersim pareizu ūdeni pareizajā kompānijā. Piedodiet par pēkšņi sanākušo abrakadabru. Un vēl, uzņemot uzturu, atcerēsimies par mūsu domu saturu! Kurš nav redzējis, kā atšķiras parasta ūdens piliena struktūranalīzes rezultāti, ja domu līmenī tam tika pārraidīts teikums: „Es tevi mīlu” no cita ūdens piliena struktūranalīzes rādītājiem, kuram domās pavēstīja, ka to ienīst?! Esam pārliecināti, ka arī bez jautāšanas pilnīgi skaidrs, kura bilde jums patīk labāk. Pastāv uzskats, ka dienas laikā indivīdam ir lietderīgi izdzert 4-8 glāzes tīra ūdens. Loģiski, ka vērā jāņem vairāki būtiski faktori: gadu skaits, svars, gadalaiks, darba un atpūtas samērotība utt.

Šajā materiālā ir veikts mēģinājums apkopot seno un mūsdienu naturopātu pieredzi, kas būtu pieņemama vairākumam iedzīvotāju ne tikai pašdziedināšanas jomā mājas apstākļos, bet arī nopietnas profilaktiskās darbības veikšanai, kas parasti izmaksā daudz lētāk nekā cīņa ar bezgalīgajiem simptomiem, kurus izraisa totāls analfabētisms un izpratnes trūkums par savas veselības saglabāšanas principiem.

Pasaulē pašlaik eksistē klīnikas, kuru speciālisti palīdz pacientiem jau tikai ar to, ka piemēro tieši viņiem domātu, diferencētu uztura programmu un sabalansētu diētu. Tur pielieto gan sulu terapiju (Dr. Vokera idejas) un dalītā uztura (H. Šeltona atklājumi) priekšrocības, gan veģetārismu un makrobiotiku. Bet ar tā saucamo zaļbarības lietošanas metodi daudzviet veiksmīgi apkaro pat onkoloģiskās un citas ne mazāk smagas slimības. Un tas taču ir tik elementāri: ja mēs vēlamies dzīvot ilgi un būt veseli, tad kādēļ uz mūsu galda ir tik daudz „mirušu” (dzīves laikā gaļas ēdējs apēd 20 cūkas un 900 mazo dzīvnieciņu - kas mazāki par cūku - vistiņas, zostiņas un raibās pīlītes) produktu?! Tāpēc „zaļie” arī lieto dzīvu barību, kura termiski gandrīz nav apstrādāta.

Katrai pieejai, kas skar ar uzturu saistītos jautājumus, nenoliedzami piemīt sava priekšvēsture un sava filosofija. Šoreiz gan neanalizēsim dažādas, teiksim, radikālās teorijas, piemēram, „Saules ēdājus” (kuri neēd nemaz un neko, izmantojot tikai Saules enerģiju) un tos, kuri sastāda savu ēdienkarti saskaņā ar teoriju par asins grupām. Tātad - visoptimālākais laiks (vērā tiek ņemtas stundas, kad mūsos notiek meridiānu maiņa) uztura uzņemšanai - ziemas laikā: brokastis - plkst. 7.00-9.00; pusdienas – plkst. 13.00-15.00; vakariņas – plkst. 19.00-21.00. Vasaras laikā: brokastis - plkst. 6.00-8.00; pusdienas – plkst. 12.00-14.00; vakariņas – plkst. 18.00-20.00. Ēdot, pie galda ir jāpavada ne mazāk par 20 min. Optimālākā produktu lietošanas secība: a)šķidrumi (ūdens, sula, tēja, kafija, zupa u.c.) jādzer 5-15 min. pirms pārējo produktu lietošanas; b)„dzīvie produkti” (salāti, dārzeņi, augļi u.c.); c)„daļēji dzīvie” (žāvētie) un/vai „nedzīvie”, termiski apstrādātie produkti (vārītie, ceptie, sautētie, konservētie utt.); d)lietot šķidrumu var aptuveni pēc 30-60 min. Ieteicamais dienas ēdienreižu un lietojamā uztura daudzuma dalījums (procentos): brokastis: pusdienas: vakariņas - 35:45:20.

Ja vēlaties ilgi saglabāt veselu Jūsu organisma gremošanas traktu, pamostoties no rīta, lūdzu, „nopelniet ” savas brokastis: a)izspļaujiet pirmās siekalas; b)notīriet mēli (ar koka, plastmasas karotīti vai zobu birstīti); c)paņemiet mutē 1 ēdamkaroti augu eļļas un skalojiet to 3-5 min. Izspļaujiet (jo baltāka paliek eļļa, jo piesārņotāki mēs esam, un gadās, ka ir nepieciešams visai ilgs laiks, lai panāktu rezultātu, kad eļļa vairs nemainītu krāsu); d)glāzē silta dzeramā ūdens izšķīdiniet 1 deserta karoti medus un ielejiet tajā 1 tējkaroti (personām ar ļoti jūtīgu gremošanas sistēmu – ½ tējkarotes) 5% ābolu etiķa. Izdzeriet to maziem malkiem (lielisks antiseptiķis!). Tālāk seko rīta rosme, ūdens procedūras un brokastis. Brokastīs ļoti vērtīgi ieēst biezputru. Lūk – veselīgas biezputras recepte: iepriekšējā vakarā emaljas kastrolī iebērtos graudus aplejiet ar ūdeni. No rīta ūdeni jānolej un jāuzlej jauns ūdens. Liek uz uguns un vāra 3 min. (pēc uzvārīšanas) uz lēnas uguns. Lieko ūdeni nolej. Pēc garšas pielejiet augu eļļu un ēdiet. Labu ēstgribu!

Slavenais grāfs Kaliostro kādreiz ir teicis, ka „ar karoti un dakšu mēs rokam sev kapu”. Pie tā var piemetināt vēl kādu visai kategorisku izteicienu, kura autors palicis nezināms: “Dievs radīja uzturu, bet sātans - pavārus”. Mēs varam tikai minēt, kas „nabadziņam” bija lēcies, ko tādu viņš varēja apēst, lai bilstu tik sāpīgus vārdus. Mēģināsim izprast autora loģiku un paņemsim rokās pazīstamo “Grāmatu par veselīgu un garšīgu uzturu”. Ja veselīgs ir veselīgs, tad kāds ir „garšīgs uzturs”? Tātad „garšīgumā” ar veselību nekas nav saistīts. Laikam mūsu „kaitniecisko” pavāru kritiķis piedāvātu minētā opusa nosaukumu uzrakstīt savādāk: “Grāmata par veselīgu un neveselīgu (lasi – kaitīgu.- O.P.) uzturu”, un viss nostātos savās vietās, jo par garšīgo ir jāuzskata viss, kas ir veselīgs. Pacentieties atteikties no: majonēzes un kečupa; gāzētiem dzērieniem; kulinārijas izstrādājumiem; cukura; vārāmās sāls; gaļas buljoniem; rauga maizes; alkoholiskiem dzērieniem (arī – alus); ģenētiski modificētiem produktiem. Domājams, ka skaidrojumi par šo un tamlīdzīgu produktu graujošo ietekmi uz cilvēka organismu vispār ir lieki. Jā, lūdzu, atcerieties par produktiem, kuri nemīl „kaimiņus” – t.i. citus produktus sev blakus: piens; melones (ķirbji); arbūzi. Divas stundas pirms un divas stundas pēc to lietošanas pacentieties neko citu neēst un nedzert.

Vēl dažas rindas par kādu mītu. Pastāv uzskats par to, ka ziemeļvalstu zemēs (tātad - arī Latvijā) veģetāru uzturu lietot nav veselīgi, jo vienkārši augu valsts ēdieni nevar sniegt cilvēkiem tik pat daudz kaloriju. Un līdz ar to arī līdzīgu siltumu. Gribas iebilst: ko tad šeit dara zirgi – mūžīgie veģetārieši? Zirgi strādā. Turklāt, globālā sasilšana, kuras ietekme ir skārusi visas pasaules platuma grādus, ļauj mums ļoti nosacīti saukties par ziemeļvalsti. Ir zināmi cilvēki, kuri labprāt atteiktos no visu eksotisku augļu un dārzeņu lietošanas, ja mēs paši spētu kvalitatīvi uzglabāt to, kas izaug mūsu dzimtajā zemītē. Kaut vai tos pašus vienkāršos Antonovkas ābolus...

Pusdienu ēdienkarte nereti ļoti spēcīgi ir atkarīga no mūsu dzīves apstākļiem, darba cilvēka iespējām un sabiedriskās ēdināšanas iestāžu kvalitātes līmeņa viņa darba vietas tuvumā. Neapšaubāmi dienas vidus bieži pārvēršas par radošu improvizāciju, kurā katrs iekļaujas un izpaužas atkarībā no iekšējām vajadzībām, garastāvokļa, laika utt. Tāpēc labāk pāriesim pie vakariņām. Šai ēdienreizei ideālā variantā būtu jābūt ne tikai veģetārām (t.i., dārzeņu un augļu komplekts), bet arī pirms gulētiešanas jāatturas lietot jebkuras augu valsts olbaltumvielas (riekstus, baklažānus, soju u.c.). Atcerēsimies mūsu viedos senčus ar kolosālām dzīves gudrības atklāsmēm, kuras bija izteiktas, piemēram, šādā teikumā: „Noēd brokastis pats, pusdienās padalies ar draugu, bet vakariņas atdod ienaidniekam.” Celieties no galda nedaudz izsalkuši, jo tad būsiet gatavi pilnvērtīgi strādāt. Ja jūs noēdāt tieši tik, cik varējāt noēst, tātad esiet pārēdušies. Bet ja jūs reāli pārēdāties, un jums ir smagi pat padomāt par iespējamo strādāšanu, tātad esiet saindējušies. Leģendārajam Paracelzam pieder vārdi: „Viss pasaulē ir zāles un viss pasaulē ir inde. Svarīga ir deva.”

Pārvērtiet virtuvi (galdu) par svētvietu Jūsu mājās. Atcerieties to, ka pie galda ir jāuzvedas tā, kā parasti uzvedas baznīcās. Gatavojot ēst un ēdot, saglabājiet mierīgu un priecīgu emocionālo stāvokli. Pacentieties, lai ēdienkartē būtu iekļauti produkti, kuri pārstāv visas sešas pamatgaršas, lai katrs, kurš piedalās maltītē, var pēc savām sajūtām izvēlēties tieši viņam nepieciešamo kombināciju. Iededziet sveci, galdu klāj gaumīgs galdauts, vāzē – brīnišķas puķes, galdā – skaistas salvetītes, domās un vārdos – pateicība Radītājam (un sirsnīgs piedāvājums domās, lai vispirms Dievs nobauda mūsu uzturu, lai svētī to, un lai šī patiesi dzīvā barība kļūst par mūsu laimi un veselību) un rokām, kuras pagatavoja ēdienu. TV un radio ir izslēgti. Neviens nelasa avīzes, neaudzina viens otru un neaprunā citus. Iemācieties „sadzirdēt” Jūsu organisma vēlmes. Ēdiet un dzeriet tikai tad, kad to patiešām vēlaties, un centieties to nedarīt, ja ir pienācis ēšanas laiks, bet Jums nav vēlēšanās to darīt. Jogiem ir kāds trāpīgs sakāmais, ko var, starp citu, izmantot ne tikai saistībā ar ēšanu: „Ja tu vēl domā, vai iet pie galda, vai – nē, tad neej, jo tu vēl domā, tātad nemaz neesi izsalcis. Bet ja tu domā, vai iet – sorry! – uz tualeti, vai - nē, tad – ej, jo...” Vismaz divas dienas nedēļā ieturiet „atslodzes” dienas. To varianti: a)lietojiet tikai šķidrumus; b)visas šīs dienas uzturs lai nesatur dzīvnieku valsts produktus; c)papildus šķidrumiem, visas dienas garumā lietojiet tikai vienu produktu (piemēram, žāvētas plūmes). Kad mainās gadalaiki, dilstošā Mēness fāzē ietiecams veikt profilaktiskās badošanās ciklu, trīs dienas pēc kārtas vispār atturoties no ēdieniem, un tikai dzerot (tīru ūdeni; ūdeni ar medu; ūdeni ar nelielu daudzumu citronu sulas utt.).

Lai uzturs kļūtu par zālēm, bet par uzturu lai nekļūtu zāles, mēģiniet pieturēties tiem padomiem, kurus sniedz medicīniskā astroloģija (pēc Omar Garrison), nosaucot ieteicamos pārtikas produktus, vitamīnus un minerālus katrai no Zodiaka zīmēm: Auns – produkti: bietes, selerijas, burkāni, spināti, dateles, valrieksti; vitamīni: A, B1, C; minerāls: organiskā dzelzs; Vērsis – jūras produkti, artišoki, kāposti, ķirbji, sīpoli, bietes; A, E; varš; Dvīņi – rieksti, liesā gaļa, selerijas, graudaugi, aprikozes, siers; B, C, E, D; dzīvsudrabs (ārīgas zāles); Vēzis – piens, lapu kāposti, citroni, ūdens kreses, rozīnes, rudzu maize; B2, C, E; kaļķu hlorīds; Lauva – citrusaugļi, olas, jūras produkti, salāti, zilenes; C, E; zelts; Jaunava – ar proteīniem bagāts uzturs, auzas, endīvijas salāti, rudzi, mandeles, cigoriņi; B; dzelzs; Svari – nesmalcinātie rīsi, zivis, olas, vīģes, zaļumi, citrusaugļi; A, E; mangāns; Skorpions – sparģeļi, liesā gaļa, redīsi, plūmes; B, C, E; dzelzs; Strēlnieks – burkānu zaļumi, aknas, rīsi, pasternaks, Skotijas auzas; C, E; alva; Mežāzis – jogurts, olas, brokoli, citrusaugļi, lēcas; A, C, E; svins; Ūdensvīrs – medus, citroni, āboli, cietais siers, rāceņu zaļumi; C, E; nātrija hlorīds; Zivis – gurķi, pupiņas, liellopu aknas, mandeles; E, D, C; organiskais jods.

Parasti, iekļaujot savā dzīvē kādu regulāru, disciplinējošu darbību, kura veic organismam tik nepieciešamo korekciju un maina, iespējams, ne pārāk veselīgus ieradumus uz daudz veselīgākiem, vairākums cilvēku izjūt noturīgu labsajūtas uzlabošanos un pateicas par gūtajiem panākumiem. Taču, ja pagāja vairākas nedēļas, bet Jūsu veselība nav manāmi uzlabojusies, iesakām Jums: a)attīrīt un turpmāk pastāvīgi uzturēt ideālā stāvoklī zarnu traktu; b)sekot Jūsu organisma asinsainas izmaiņām; c)analizēt ph un holesterīna līmeni; d)koriģēt ķermeņa masu un nepieļaut mazkustīgu dzīves veidu; e)pieturēties vēdiskajai teorijai par sezonām, stihijām, kā arī uzturam pēc „iņ” un „jan” principiem.

Gribas no sirds novēlēt, lai, izmantojot dotās rekomendācijas, veselie kļūst veselāki, bet slimie lai top veseli!



Dziednieks
Oskars Peipiņš.

www.akvilona.lv/public/

Komentāri (0)  |  2016-09-27 22:02  |  Skatīts: 1789x         Ieteikt draugiem       TweetMe   

Atpakaļ